lördag 7 december 2013

Orättvisor rules!


Det finns ett allvarligt aber med vårt mänskliga psyke. Vi har ett inbyggt rättfärdigande över de situationer vi bevittnar.


  (nu är detta givetvis beskrivande ur ett makroperspektiv).


Detta innebär att vi bedömer att en person som är lycklig, framgångsrik, har makt, pengar, inflytande, ja kort sagt vilken form av välstånd som helst, har gjort sig förtjänt av det. Det är en beundransvärd person...

Tar vi ett exempel och tittar närmre på det, får reda på historien bakom eller helt enkelt resonerar med oss själva eller andra, ändras allt som oftast bilden. "Det där kunde lika gärna varit jag". Vi ser att framgångssagan har sina yttre orsaker och att vi alla har olika förutsättningar. Variationen av personliga egenskaper bland de lyckligt lottade är parallell med de vi har bland folk vi känner.

Problemet är att vi oftare generaliserar än resonerar och än mer allvarligt, vi har samma förhållningssätt i motsatt riktning.

De som farit illa bedömer vi omedvetet som några med dåliga egenskaper. Den som vi slår på förtjänar inget bättre. Om vi dödar dig, betyder det att du inte har något värde...



När det går till ytterligheter på detta vis tappar vårt förnuft sin inverkan på våra attityder. Rättfärdigandet blir en absolut nödvändighet. Vi kan inte acceptera dissonans när den skriker i våra öron, så vi tolkar om.

Det kvarstår alltid, vilket vi kan förstå nu när vi befinner oss i ett forum på betryggande avstånd från de verkliga upplevelserna, viskandet "det kunde lika gärna varit jag".

Som kom, som såg, som segrade.
Som lämnade, som knep ihop ögonen, som gick under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar