I sopsorterandets stora kulmen, i miljö- och ekologimärkningarnas triumftåg och miljöbilarnas största framfart gnager folket tröstätande inför apokalypsens annalkande på var sin helstekt gris.
Men vänta nu...
Ur ett miljöperspektiv innebär köttkonsumtionen i alla dess led en ständigt pågående katastrof. Det går åt enorma mängder energi och vatten. 16000 liter för 1 kg nötkött [WWF] - det kan jämföras med allt vatten du duschar med under ett år. Animalier kräver flerdubbla energiresurser jämfört med likvärdig vegetabilisk livsmedelsproduktion [Ekocentrum]. Här talar vi också om skadlig växthuseffekt och försurning, till betydande delar orsakad av metangas som boskap pruttar ut [Wikipedia] och kväverik avföring från människor som äter kött [Vegetarian.se]. Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO står boskapsindustrin för ett större bidrag av växthusgaser än hela världens transportsektor [FAO]. På olika håll hotas eller förstörs regnskogar [Aftonbladet] och hav [Greenpeace], våra stora syreproducenter. Allt för de eftertraktade animalielivsmedlen.
.. tröstgnag på nåt annat!
tummen upp!
SvaraRadera/hanna-panna